2024 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantıları Duyurusu Detaylı Bilgi

FAQs

Frequently Asked Questions


Sadece kooperatifin rutin ve cari harcamalarını (Defter tasdikleri,Noter, Genel Kurul giderleri vs..) karşılamak amacıyla aylık 10-30 TL arasında aidat toplanacaktır. Proje sonucunda bedelsiz konut sahibi olunacağı hedeflendiğinden başka bir aidat ya da para toplanmayacaktır.
Her ortağın, ortaklıktan çıkma ve payını devretme hakkı vardır. Ortaklar, payını devredeceği kişileri kendileri bulabileceği gibi kooperatif yönetimine başvurup bu konuda destek ve yardım da talep edebilirler. Kooperatif yönetimi, makul bir süre içinde mutlaka ortağın talebini yerine getirmeye ve yardımcı olmaya çalışacaktır. Ayrıca kooperatif yönetimi, payını devretmek isteyen ortağına güncel fiyatları bildirmek suretiyle payın gerçek değerinden ve karlı bir şekilde devredilmesini sağlayacaktır.

Kooperatife Üye Olduğunuz Takdirde Ne Kazanacaksınız?

5-10 yıllık süreç içerisinde yatırımınızın karşılığını fazlasıyla alabileceksiniz.

ARAZİ TEMİNİ (1 BİRİM)

( Üye Ödemesi )

İMAR (10 BİRİM)

( İmarın Kazandırdığı Değer Tahmini )

BEDELSİZ MODERN KONUT (20 BİRİM)

(Nihai Hedefin Kazandırdığı Değer Tahmini)

KAZANÇ SÜRECİ TAHMİNİ 5-10 YIL

Bölgedeki en düşük yoğunluklu emsale sahip toplu konut alanlarına göre yapılan hesaplamalarla 1 pay (500 m²) hisse sahibi olduğunuz takdirde; başka hiçbir para ödemeden BEDELSİZ KONUT SAHİBİ olacak şekilde 5-10 yıl içerisinde, asgari 160 m² (4+1) modern bir daire sahibi olacağınız, reel öngörü ve verilerle açıktır. (KAZANÇ: 1’e 20)

Geçmiş yıllarda kurduğumuz S.S. MESKENKENT YAPI KOOPERATİFLER BİRLİĞİ’ne bağlı mevcut kooperatiflerimizin arazilerinin tamamı, Ankara'nın en kıymetli ve ana gelişim mihveri üzerinde Eskişehir yolu YAPRACIK-YENİHİSAR arasındaki bölgelerdedir. Bölge ÇAYYOLU'nun devamı olup, Büyükşehir belediyesi(BŞB) Nazım İmar Planı incelendiğinde Ankara’nın en önemli projelerinin hayata geçirildiği bölgedir. (Üniversiteler, Toplu Konut Alanları, Karayolu, Demiryolu ve Metro projeleri, Dev Organize Sanayi Bölgeleri.) Şehirlerin batıya büyüdüğü gerçeği ile Ankara’nın modern şehirleşme anlamında gelişim planlarının ana istikameti ESKİŞEHİR YOLU istikametidir. Arazimiz, uygulama projesi tamamlanan, ANKARA-İZMİR OTOYOLU ANA GÜZERGAHINDA Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek mücavir alan içerisinde olup, YENİHİSAR(TÜRKKONUT) YERLEŞKESİNE 500 M mesafededir.Tapumuz Ankara/sincan/ücret tapu olup toplam alanı 115.923 m²’dir. (116 dönüm-TOPLAM=232 adet 500 m² pay.) Arazimizin konumu ve detayları arka sayfada, krokide mevcuttur.Avantajları ve üstün özellikleri; 1.İnşa edilecek ANKARA-İZMİR otoyol bağlantısına tonç (bitişik) ve kavşak bölgesinde olması itibarıyla en kıymetli bölge konumundadır. Yolun mücavir sahada inşa edilecek bölümüyle ilgili kamulaştırma faaliyetinin maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle bölgede imar çalışması yapılarak imar yasasında mütalaa edildiği şekilde Düzenleme Ortak Payı (DOP) olarak alınacak bölümden geçirileceği ve bu şekilde güzergahtaki arazilerden de imarın geçeceği değerlendirilmektedir. Normal imarlı sahalardan çok daha kıymetli Kentsel Servis Alanı (KSA) imarı geçmesi muhtemeldir. 2.Ankara BŞB mücavir sahasında olduğu için mahalle statüsünde olup bölgeye belediye hizmetleri gitmektedir. Bu nedenle imar çalışmasının kısa sürede Ankara BŞB tarafından askıya çıkarılacağı değerlendirilmektedir. Bölgede zemin sert ve toplu konutlaşmaya müsaittir; ayrıca yüksek konumu nedeniyle km.lerce manzaralı ve önünün kapanma ihtimali yoktur. 3.Mevcut imarlı sahaya (YENİHİSAR TÜRKKONUT YERLEŞKESİ) 500 m, 6 adet üniversiteye 1 ile 15 km., OYAK KONUT ALANI’na (OYAK tarafından, 2018 yılı ilk yarısında 12.000 konut inşasına başlanacağı açıklanmıştır) 4 km., Eskişehir yoluna 3 km. mesafededir. 4.Ankara BŞB NAZIM İMAR PLANLARINDA bölge şehrin ANA GELİŞİM REZERV ALANIDIR. 5.Bölge BAKANLAR KURULU tarafından ARALIK 2017’ den itibaren ANKARA’nın ANA GELİŞİM BÖLGESİ ilan edilmiştir. (26 Aralık 2017 Tarihli ve 30282 Sayılı Resmi Gazete.) 6.Bölgede Birliğimize bağlı Kooperatiflerimizin yaklaşık 350.000 m² (350 dönüm) arazisi mevcuttur. Bu durum birlik olarak toplulaştırma, birleştirme ve imar yapma konusunda, kanun ve mevzuatlarda belirtildiği şekil ve yöntemlerle, hedeflerimize ulaşma konusunda yolumuzu açmaktadır.
Bu sorunun cevabı, eğer arazi bir yatırım aracı olarak görülüyor ve finansal yatırım araçlarının çok üzerinde, reel bir kazanç hedefleniyorsa, imarsız olan fakat imarı en geç 3-5 yıl içinde geçebilecek olan arazinin daha fazla kazanç sağlayacağını su götürmez bir gerçek olup, imarsız araziler imarlı arsalara göre çokta ucuzdur. İmar planı beklentisi olan arazilerin fiyatları zaman içinde sert yükselişler yaşarlar. Fiyat trendleri sürekli yukarı doğrudur ve fiyat ivmeleri yüksektir. Arazi ve arsalara değer kazandıran ana faktörlerden birisi 3P faktörüdür. 3P faktörü nedir? 3P faktörü, bir arazinin değerine değer katan çok önemli 3 parametrenin kısaca formülize edilmiş halidir. 3P = Plan Bütünlüğü + Proje Bütünlüğü + Peyzaj Bütünlüğü demektir. Bir arazinin değer kazanması için ileride o araziye yapılacak olan konut projelerinin Plan+Proje+Peyzaj bütünlüğü içinde olması gerekir. Bu faktör kooperatiflerin büyük bir avantajıdır.
Bir arazi satın alıp sabırla bekleyerek, bölgede yapılaşma başladığında ve muhit değerlendiğinde müteahhide ya da yüklenici firmaya, arsasını konutlar karşılığı anlaşma ile tahsis ederek.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde http://yapikooperatifportal.csb.gov.tr/Home/KooperatifAra başlıklı linke tıklamak ve şekildeki gibi aratmak suretiyle, gelen sorgu ekranından kooperatifimizin kuruluş bilgilerine ulaşabilirsiniz.
+90(312) 219 46 62 numaralı telefondan dilediğiniz zaman bizi arayabilirsiniz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız. Dilerseniz Kooperatif Ortaklıkları ile ilgili bilgilere; http://yapikooperatifportal.csb.gov.tr/repository/docs/kooperatif_ortakligi.pptx linkinden ulaşabilirsiniz. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu öğrenmek ve incelemek için ise aşağıdaki linki kullanabilirsiniz : http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1163.pdf
Küçük tasarruf sahipleri için kooperatif ortaklığı sayesinde arazi sahibi olmak, müstakil tapulu küçük bir arazi sahibi olmaya nazaran daha avantajlı ve daha kazançlıdır. Kooperatif ortağının yatırımı, daha başlangıçta müstakil tapulu yada hisseli tapulu arsalara göre emsal katsayısı artışı kazanmak suretiyle, aynı bölgede arsa yatırımı yapan ve kooperatif ortağı olmayan bireysel yatırımcılara göre, %30’dan daha değerli hale gelmiş olur.Müstakil tapulu yada hisseli tapulu arsaları bedelsiz konut sahibi olacak şekilde kullanmanın iktisadi olmayacağı açıktır.

Bütünün parçası olmak bütünün gücüne sahip olmak demektir. Kooperatifler 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa istinaden kurulan, yatırımcıların küçük sermayeleriyle biraraya gelerek büyük işleri başardıkları sosyal kuruluşlardır ve birçok konuda avantajlara sahiptir. Örneğin bu avantajların en önemlisi, plan bütünlüğü, proje bütünlüğü, peyzaj bütünlüğü çerçevesinde yapılan imar çalışmaları ve arsa karşılığında bedelsiz konut sahibi olma sürecinin yönetilmesidir. İnsanların güç ve kader birliği yaparak meydana getirdikleri "Yatırım ve Kazanca Dönük Ortaklıklar" günümüzde "Kooperatifleşme" adını almaktadır.

Atalarımız; "Birlikten kuvvet doğar. Bir elin nesi var? İki elin sesi var. Yalnız taş, duvar olmaz." diyerek birlik olmanın faydalarını vurgulamışlardır. Küçük tasarruflarla büyük ve kazançlı yatırımlar yapmak mümkün değildir. Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacakları işleri gerçekleştiren mükemmel bir dayanışma kuruluşudur. Bütünün parçası olmak, bütünün gücüne sahip olmaktır. Küçük yatırımları büyük organizasyonlara dönüştürecek kanunla desteklenen avantajlı kuruluşlar olduğu için.